Oppimispäiväkirja oppimisen tukena 3.-6.-luokkalaisilla
INTO - innovatiivinen ja taitava oppija käsitöissä
INTO on innovaatio tavoitteellisesta ja reflektoivasta käsityöprosessin toteuttamisesta. Oppilas suunnittelee, tunnistaa, kielellistää ja dokumentoi käsityöprosessia ja siinä tapahtuvia oppimisen eri vaiheita teknologiaa hyödyntäen sähköiseen oppimispäiväkirjaansa.
“Miten osallistaa oppilaat omaan oppimisprosessiinsa käsitöissä?”
“Miten opettaa ajattelun ja oppimisen taitoja käsitöissä?”
Keskeiset teemat: Käsityö, Osallisuus, Ajattelun taidot, Oppimisen taidot, Itsearviointi, Teknologia ja Digitaalisuus
Työskentelyn aloitus vaatii opettajalta jakson tavoitteiden ja arvioinnin suunnittelun. Lisäksi hänen tulee suunnitella mihin ja miten oppilaat dokumentoivat käsityöprosessinsa.
Koulussa käsityöllä tarkoitetaan monimateriaalista oppiainetta, jossa toteutetaan käsityöilmaisuun, muotoiluun ja teknologiaan perustuvaa toimintaa. Toimintaan katsotaan kuuluvaksi tuotteen tai teoksen itsenäinen tai yhteisöllinen suunnittelu, valmistus ja oman tai yhteisen käsityöprosessin arviointi. (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet, 270)
Käsityön avulla oppilas kehittää etenkin avaruudellista hahmottamiskykyään, motorisia taitojaan sekä suunnitteluosaamista luovalla tavalla. Käsitöiden tekeminen on luonteeltaan kokeilevaa ja tarjoaa oppilaalle mahdollisuuksia tehdä päätöksiä liittyen esimerkiksi materiaaleihin, tekniseen toteutukseen, visuaalisuuteen ja valmistukseen liittyen.
Käsityöprosessin kautta opitaan pitkäjänteistä työskentelyä, vaiheittaista suunnittelua ja toteuttamista sekä opitun reflektointia ja kehityskohteiden tunnistamista. Lisäksi se antaa oppilaalle taitojen ja ymmärryksen lisäksi mielihyvää tuottavia kokemuksia. (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet, 270)
INTO keskittyy kokonaisvaltaiseen käsityöprosessiin, jossa etenkin oppimispäiväkirjatyöskentelyllä pyritään vastaamaan pirstaloituneen ajan haasteisiin sekä kehittämään oppimista tukevaa arviointikulttuuria erityisesti seuraavista näkökulmista:
- Oppilaan ohjaaminen hahmottamaan ja hallitsemaan kokonainen käsityöprosessi ja sen dokumentointi.
- Oppilaan opastaminen käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa käsityön suunnittelussa, valmistamisessa ja käsityöprosessin dokumentoinnissa.
- Oppilaan ohjaaminen arvioimaan, arvostamaan ja tarkastelemaan vuorovaikutteisesti omaa ja muiden kokonaisen käsityön prosessia.
INTO-oppimispäiväkirjatyöskentelyssä oppilas suunnittelee, tunnistaa, kielellistää ja dokumentoi käsityöprosessia ja siinä tapahtuvia oppimisen eri vaiheita teknologiaa hyödyntäen sähköiseen oppimispäiväkirjaansa. Häntä ohjataan asettamaan oppimiselleen tavoitteita sekä tarkkailemaan ja arvioimaan oppimistaan.

INTO – uusia ajattelun ja oppimisen taitoja

INTO – uusia ajattelun ja oppimisen taitoja

INTO – uusia ajattelun ja oppimisen taitoja

INTO – uusia ajattelun ja oppimisen taitoja

INTO – uusia ajattelun ja oppimisen taitoja

INTO – uusia ajattelun ja oppimisen taitoja
Tavoitteet:
- Oppilas oppii asettamaan tavoitteita omalle työskentelylleen käsityöprosessissa
- Oppilas oppii arvioimaan omaa työskentelyään suhteessa asettamiinsa tavoitteisiin
- Oppilas oppii dokumentoimaan ja kielellistämään omaa käsityöprosessiaan
- Oman oppimisen omistajuus kasvaa
- Oppimisen itsesäätelytaidot vahvistuvat
Täältä voit lukea lisää INTO stepeistä / miten otetaan käyttöön.
– Jaana Anttonen, KM, lehtori, käsityö, Oulun normaalikoulu
Lähteet:
Opetushallitus (2014). Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014. http://www.oph.fi/download/163777_perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf (luettu 18.12.2018)
Book Creatorin sekä muiden digitaalisten arviointityökalujen ja oppimisalustojen pedagogisesta arvioinnissa voit lukea täältä.
Arvioinnilla oppimisen taitajaksiJoulukuu 201830.7.2018