Arviointikriteerit opetuksessa ja arvioinnissa yläkoulussa
Kokemuksia arviointikriteeritaulukon käytöstä yläkoulussa
Kriteeriperustaista taulukkoa voi käyttää kaikissa koulun oppiaineissa. Taulukko voi koskea koko opintojakson tavoitteita tai se voi liittyä tiettyyn oppimistehtävään. Ohessa on esimerkkejä Oulun normaalikoulussa testatuista arviointitaulukoista yläkoulun kuvataiteessa ja käsityössä sekä uskonnossa.
Tutkimusten perusteella kriteeriperustaiset taulukot ovat yleensä hyödyllinen työkalu oppimisessa, oppiaineesta ja –aiheesta riippumatta. Oppilaat pitivät kriteeritaulukosta enemmän kuin kirjallisesti laaditusta tavoitekuvauksesta itsearviointivälineenä. Hyvin laadittu kriteeritaulukko konkretisoi oppilaille sen, mitä hyvään tuotokseen tai työskentelyyn kuuluu ja auttaa oppilasta keskittymään tehtävään. Kuitenkaan kriteeritaulukot eivät aina edistä oppimista, varsinkaan heti ensimmäisellä kerralla. Kriteeriperustaisen taulukon hyöty paranee, jos oppilaat harjoittelevat taulukon käyttöä. Samoin kriteeritaulukon hyöty tehostuu silloin, kun oppilaat itse osallistuvat sen laatimiseen. (Becker, 2016; Kontturi, 2016; Panadero et al., 2013; Panadero & Johnson, 2013; Reza & Lovorn, 2010).
Kokemuksia arviointitaulukoiden käytöstä
Mitä hyviä puolia kriteeritaulukon käytössä oli?
- oppilaiden itsearvioinnin tarkkuus parani
- taitaville oppilaille kriteeritaulukko toimi nopeasti – ylöspäin eriyttämisessä arviointitaulukko toimi hyvin
- teki selkeäksi mitä arvioida ja tavoitella itse-, vertais- ja opettajan tekemässä arvioinnissa
- helpotti palautteen antamista ja keskustelua tavoitteista ja kriteereistä
- auttoi tavoitteiden näkyväksi tekemistä opintojakson aikana
- auttoi osaa oppilaista parempiin suorituksiin
Mitä haasteita kriteeritaulukon käytössä oli?
- taulukon laatiminen on haasteellista ja vie runsaasti aikaa
- oppimistehtävään menee paljon aikaa, kun sitä hiotaan edelleen palautteen jälkeen
- kaikki oppilaat eivät hyödyntäneet taulukkoa tai käyttivät sitä vain vähän
- konkreettisen palautteen antaminen toisille oppilaille vertaisarvioinnissa oli useille vaikeaa.
- korostuuko arvosana-ajattelu liikaa, jos taulukossa on kriteerit numeroin?
Jatkossa kannattaisi mielestämme:
- harjoitella samojen oppilaiden kanssa kriteeritaulukon käyttöä lisää – hyöty tulisi useammille esiin ja ehkä myös ajankäyttö tehostuisi
- osallistaa oppilaita taulukon kriteerien tekoon, samalla varmistaen että kriteerit ovat riittävän pätevät
Täältä löytyvät käytetyt arviointikriteeritaulukot ja niihin liittyvät käyttäjäkokemukset.
Voit myös lukea kuinka opettaja Tytti Haapamäki koki hankkeen aikana tehdyn kokeilu- ja kehitystyön vaikuttavan omaan opetukseensa ja oppimisen aikaiseen arviointityöhönsä täältä.
Lisäksi opettaja Juha Mikkosen kokemuksia Wilman formatiivista työkalun käytöstä kriteeritaulukkokokeilunsa yhteydessä.
Ja kuinka opettaja Katja Lassila toteutti formatiivista arviointia itsearviointitehtävien avulla kriteeritaulukoiden käytön lisäksi:
– Tytti Haapamäki, TaM, käsityön ja kuvataiteen lehtori, Juha Mikkonen, TT, katsomus- ja historia-aineiden sekä psykologian tuntiopettaja ja Katja Lassila, FM. matemaattisten aineiden lehtori, Oulun normaalikoulu
Lähteet:
Becker, A. (2016). Student-generated scoring rubrics: Examining their formative value for improving ESL students’ writing performance. Assessing writing 29, 15-24.
Kontturi, H. (2016). Oppimisen itsesäätelyn ilmeneminen ja kehittymisen tukeminen alakoulun oppimiskontekstissa. PhD thesis. Acta Universitatis Ouluensis E Scientiae Rerum Socialium 161. Juvenes Print, Tampere. Oulun yliopisto.
Panadero, E. et al. (2016). Assessing writing 15:1, 18-39. Rubrics vs. self-assessment scripts effect on self-regulation, performance and self-efficacy in pre-service teachers. Studies in Education Evaluation 39:3, 125-132.
Panadero, E. & Jonsson, A. (2013). The use of scoring rubrics for formative assessment purposes revisited: A review. Education Research Review 9, 129-144.
Reza, A. & Lovorn, M. (2010). Reliability and validity of rubrics for assessment through writing. Assessing Writing 15:1, 18-39.
Arvioinnilla oppimisen taitajaksiJoulukuu 201830.7.2018