ARVOT-hanke
Hankkeen lähtökohdat ja tavoitteet
uuden perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (OPS 2014) mukainen arviointi on aiheuttanut paljon keskustelua, hämmennystä ja jossain määrin jopa ahdistusta opettajissa. Yleisessä keskustelussa on viime aikoina noussut esille kuinka arvioinnin koetaan mm. vaativan lisää kirjaamista ja raportointia, tuovan jälleen uusia digitaalisia työkaluja opeteltavaksi ja lisäävän opettajien ja oppilaiden työtaakkaa kaiken kaikkiaan. Arvioinnin ympärillä käytävä keskustelu ja kuohunta on ymmärrettävää ja jopa suotavaa, koska jotta arviointikäytänteet ja arviointiajattelu muuttuvat ja kehittyvät tarvitaan dialogia.
Tarve ARVOT-hankkeelle nousi juuri uuden ops:in oppimisen arviointia koskevista linjauksista. Arvioinnilla nähdään olevan kaksi toisiaan täydentävää tehtävää: oppilaan opiskelun ohjaaminen, kannustaminen ja itsearvioinnin edellytysten kehittyminen sekä oppilaan osaamisen arvioiminen suhteessa tavoitteisiin. Oppimista edistävässä arvioinnissa keskeistä on vuorovaikutus ja yksilöllinen palaute. Osaamisen arvioinnissa puolestaan pitäisi antaa oikea kuva osaamisen tasosta suhteessa oppimistavoitteisiin ja niiden pohjalta luotuihin arviointikriteereihin. Uusi ops korostaa myös arviointimenetelmien monipuolisuutta, joiden avulla voidaan huomioida oppilaiden erilaiset tavat oppia, työskennellä ja osoittaa osaamistaan.
Jos arviointi nähdään erillisenä osana opetus-oppimisprosessista, asiana joka pitää tilivelvollisuudesta suorittaa, on sillä varmasti opettajia ja oppilaita kuormittava vaikutus. Kuitenkin parhaimmillaan arviointi on luonnollinen osa koulun arkea, jolloin opetus ja arviointi yhdessä ovat keinoja, joilla opettaja voi auttaa, tukea ja ohjata oppilaan oppimista – sisältöosaamista ja ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä – oppimisprosessin aikana. Arvioinnilla saadun tiedon avulla opettaja pystyy antamaan oppilaalle oppimista ohjaavaa ja kannustavaa palautetta. Lisäksi opettaja pystyy hyödyntämään tätä tietoa myös oman opettamisensa suuntaamisessa oppilaiden tarpeet huomioiden
Ops:in mukaisessa arvioinnissa oppilas ei ole enää pelkästään arvioinnin kohde, vaan aktiivinen toimija omassa arvioinnissaan ja oppimisessaan. Kun oppilas osallistetaan arviointiin mm. itse- ja vertaisarvioinnin keinoin, ja häntä ohjataan asettamaan oppimistavoitteita, valitsemaan sopivia keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi ja arvioimaan edistymistään, tuetaan oppilaan kehitystä kohti itsesäätöisyyttä ja elinikäistä oppimista. Tämä oppimaan oppimisen taitojen harjoittaminen jatkuu läpi peruskoulun, ja vähitellen oppilas pystyy ottamaan enemmän vastuuta omasta oppimisestaan. Opettaja on keskeisessä roolissa tämän mahdollistamisessa oppilaiden ikäkaudelle sopivin keinoin – opettaja luo tilanteita näiden taitojen harjoitteluun, opettaa, ohjaa ja tukee ja on ennen kaikkea vuorovaikutuksessa oppilaan kanssa.
ARVOT-hankkeessa on työskennellyt neljätoista Oulun normaalikoulun ja Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulun luokan- ja aineenopettajaa luokka-asteilta 1.-9. He ovat kokeilleet ja kehittäneet luokissaan erilaisia oppimista tukevia arviointimenetelmiä ja -malleja, joilla pyritään siihen, että oppilas saa oppimisprosessinsa aikana monipuoliseen arviointiin perustuvaa oikea-aikaista, ohjaavaa palautetta oppimisensa tueksi. Keskeisiä ovat olleet erityisesti itse- ja vertaisarviointimenetelmät, joissa oppilas on aktiivinen toimija arvioinnissa ja omassa oppimisessaan, opettajan ja oppilaan välistä vuorovaikutusta unohtamatta. Tämän lisäksi hankkeessa on kehitetty työkaluja työyhteisöjen käyttöön ja opetusharjoittelun ohjaukseen, joilla pyritään avaamaan opettajan arviointiajattelun ja -käytäntöjen taustalla olevia, tiedostettuja ja tiedostamattomia käsityksiä, arvoja ja asenteita.

Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen

Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen
Tämän verkkojulkaisun tavoitteena on antaa käytännön vinkkejä opettajille oppimista tukevan arvioinnin toteuttamiseen sekä avata näkökulmia arviointiajatteluun ja sen muutokseen. Toivomme, että julkaisu rohkaisee lukijoitaan kokeilemaan uusia arviointimalleja ja -tapoja omassa opetuksessaan, ja löytämään sopivimmat keinot omien oppilaidensa oppimisen tukemiseen. Julkaisun kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ja ideoita voi hyödyntää ja jalostaa omiin arviointitarpeisiin sopiviksi. Huomaathan kuitenkin, että julkaisun materiaali on Creative Commons -suojattu, joten julkaisun muunnelmien jakaminen ja kaupallinen käyttö on kielletty.
– Kaisa Pihlaja, FM, KM, ARVOT-hankkeen projektipäällikkö
Kiitämme kaikkia ARVOT-hankkeeseen osallistuneita opettajia sekä hankekumppaneita hedelmällisestä yhteistyöstä. Arvostamme myös suuresti Opetushallituksen hankkeelle osoittamaa taloudellista tukea.
ARVOT-hankkeen ohjausryhmä
Kari Kumpulainen, Oulun normaalikoulu, hankkeen vastuullinen johtaja
Hannu Juuso, Oulun normaalikoulu
Pasi Hieta, Oulun normaalikoulu
Kaisa Pihlaja, Oulun normaalikoulu, projektipäällikkö
Heikki Happonen, Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu
Jyrki Korkki, Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu
Kirsi Karhunen, Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu
Jaakko Väisänen, Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu
ARVOT-hanke on Opetushallituksen rahoittama kehittämishanke, jonka toiminta-aika on 22.2.2017 – 31.12.2018. Hanketta koordinoi Oulun normaalikoulu ja se toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulun kanssa. Hankkeessa kehitetään opetussuunnitelman oppimista koskevien linjausten mukaista arviointikulttuuria peruskoululaisten oppimismotivaation kohottamiseksi. Hanketoiminnan tavoitteena on kehittää (1) peruskoulussa oppimisen aikaista arviointia oppijalähtöiseksi, oppimiseen innostavaksi ja oppijan vahvuuksia korostavaksi, ja (2) kriittisesti ja yhteistoiminnallisesti pedagogisissa vuorovaikutustilanteissa realisoituvaa arviointiajattelua ja arviointikäytäntöjä.